Küresel gıda fiyatları düşüşünü yedinci aya taşıdı
Dünya gıda fiyatları şubat ayında şeker ve et fiyatlarındaki artıştan daha hızlı gerileyen tahıl fiyatları sayesinde art arda yedinci ayda da düşüş kaydetti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Ocak ayındaki revize 118,2 seviyesinden Şubat ayında 117,3’e düştü.
Buna göre küresel gıda fiyatları şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,7, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 azaldı. Gıda fiyatları endeksi böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
TAHIL, ET, SÜT, YAĞ VE ŞEKER FİYATLARI
FAO verilerine göre alt endekslerdeki değişimler ise şöyle oldu:
* Tahıl fiyatları endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,0 azaldı. Tahıl fiyatları yıllık bazda ise yüzde 22,4 geriledi.
*Bitkisel yağ fiyatı endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,3, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.
* Süt ürünleri fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 azaldı.
* Et fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artmış, bir yıl öncesine göre ise yüzde 0,8 azaldı.
* Şeker fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarken geçen yılın aynı dönemien göre yüzde 12,5 artış gösterdi.
TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE
Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre yıllık enflayon son 15 ayın en yüksek enflasyonu olarak kayıtlara geçerken gıda enflasyonu şubatta aylık yüzde 8,25, yıllık yüzde 71,12 olmuştu.
Türk-İş’in mutfak enflasyonu verilerine göre ise dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,03 oranında gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 72,49 olarak hesaplandı. Yalnızca yılın ilk iki ayı itibariyle artış oranı yüzde 12,64 oldu.